Για πολλούς η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης της φύσης, είναι και η ευκαιρία για βόλτες και εκδρομές στη φύση. Για έναν στους τέσσερις ενήλικες όμως που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, τότε το φτέρνισμα και ο κνησμός μάλλον έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Η αλλεργική ρινίτιδα
Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη και κατ’ επέκταση πονοκέφαλος.
- Η ρινοεπιπεφυκίτιδα
Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα, που δεν σταματούν.
- Το αλλεργικό άσθμα
Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος και να προκαλεί και ένα επεισόδιο δύσπνοιας από καιρό σε καιρό (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα) ή απλώς έναν ανεξήγητο ξερόβηχα. Προσοχή, γιατί το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να σας δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.
- Συμπτώματα από το δέρμα
Πρόκειται για εξανθήματα τύπου κνίδωσης εξ επαφής που εμφανίζονται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με κάποια ουσία που το ερεθίζει, όπως π.χ. τα τριχίδια της κάμπιας, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του αέρα. Εμφανίζεται αρχικά ερεθισμός του δέρματος στα σημεία επαφής, που κατόπιν θα οδηγήσει συνήθως σε εξάνθημα, κυρίως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, στο λαιμό και στο πρόσωπο. Μαζί με τα εξανθήματα μπορεί να εμφανιστεί έντονος κνησμός και πρήξιμο και, σπανιότερα, αίσθημα δύσπνοιας.
Η διαφορά της αλλεργίας από το κρυολόγημα:
Αν και τα συμπτώματα της αλλεργίας και του κρυολογήματος μοιάζουν, οι αλλεργίες συχνά προκαλούν φαγούρα στα μάτια, στη μύτη, στον λαιμό, στο στόμα ή στα αυτιά. Οι ασθενείς εμφανίζουν επίσης συχνά ρινική συμφόρηση και δύσπνοια ή βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν βήχα, άσθμα και δύσπνοια. Με μια ιογενή λοίμωξη, αντίθετα, μπορεί να έχετε μυϊκή κόπωση, πόνους στις αρθρώσεις ή πυρετό. Εάν τα συμπτώματά σας εκδηλώνονται κάθε χρόνο γύρω από μια συγκεκριμένη εποχή και διαρκούν περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλούνται από αλλεργίες.
Τρόποι αντιμετώπισης:
Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων στηρίζεται στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και στην αντιμετώπιση με φαρμακευτική θεραπεία η οποία μειώνει ή σταματά τα συμπτώματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αρκετό, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά. Η πλήρης απαλλαγή από αυτές επιτυγχάνεται με την ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης (εμβόλια αλλεργίας) που διενεργούνται από ειδικό Αλλεργιολόγο.